Варіанти кладки рядової цегли

Варіанти кладки рядової цегли
Цегла – це давній та надійний будівельний матеріал. Сьогодні на ринку представлено цілий ряд рішень для будівництва цегельного будинку або будь-якого іншого споруди. Один з них – це рядова цегла.

Які бувають види кладки цегли?

Перш, ніж розбиратися детальніше в кладці цегли, потрібно знати, що кожна її сторона має свою назву. Найменша сторона цегляного блоку називається тичок, середня – ложок, а найбільша – постіль. Ряди з цегляних блоків можуть бути ложковимі і тичкових. Тичковий ряд – це та ситуація, коли блоки лежать по ширині. Ложкових ряд – це коли цегла укладена по довжині.

Кладки цегли бувають такі:

  • Ложкова перев’язка. Це одна з найлегших кладок рядової цегли. У разі такої кладки, шов буде видно з незначним зміщенням на половину або ¼ цегли. Таку кладку роблять, коли хочуть побудувати паркан або іншу цегляну перегородку.
  • Ланцюгова перев’язка. Для побудови великих і міцних будівель застосовують ланцюгову перев’язку. Щоб досягти максимальної міцності стін, кладка ложкового ряду повинна бути паралельна до шовного. Якщо все зробити правильно, багатоповерхову будову буде зведено на століття!
  • Багаторядна перев’язка. Такий метод кладки будівельних блоків характеризується розташуванням між точковими рядами, від 3-6 ложкових рядів. Ця досить легка механіка використовується в багатоповерхівках.
  • Полегшена кладка. Головною особливістю такої кладки є побудова стін товщиною як мінімум в 2 блоки. Вільний простір між стінами потрібно заповнити спеціальною речовиною або матеріалом (керамзит). Це специфічний вид кладки для утеплення стін.
  • Армована кладка. Цей тип кладки застосовують при будівництві будинків для зведення теплоізоляційних схем. Армування – це дуже міцна кладка, тому її часто застосовують в сейсмонебезпечних зонах. Такого роду кладка можлива лише в тому випадку, коли неможливо підвищити марку розчину і матеріалу.
  • Декоративна кладка. Застосовується в більшій мірі для прикраси фасадів різними візерунками. У наш час декоративною кладкою будівлю прикрашають не тільки зовні, але і всередині. Для того, щоб грамотно прикрасити свій будинок, потрібно володіти досвідченим оком або найняти уважного майстра.
  • Баварська кладка цегли. У цій кладці особливу роль грає не стільки техніка укладання цегли, скільки її колір. Для кладки використовують кілька видів цегли різного відтінку. Якщо все зробити правильно, будинок з баварської укладанням буде виглядати дуже дорого.

Як укладати розчин і цеглу?

Існують наступні методи укладання будівельної цегли:

  • Метод вприжим. Цей метод ефективний при зведенні стін вертикально. В комплексі з розчином жорсткої якості і подальшої розшивки стиків. З відступом від стіни близько 1-1,5 см. проводиться розстіл розчину кельмою, а потім до розчину прикладається сама цегла. Цей метод,хоч в результаті ефективний, але і самий трудомісткий.
  • Вприсик. Використовується за допомогою пластичного матеріалу. Взяти цеглу і, проводячи по розчину під нахилом, притиснути до цеглини виставленої до цього. Проміжок від виставленого матеріалу становить 0,8-1,2 см. Укладати потрібно на бокову частину. Після всіх операцій, потрібно притиснути цеглу кельмою. Таким же чином можна укладати цеглу тичковою стороною, але підбір розчину в цьому випадку потрібно проводити ложковою стороною.
  • Вприсик з підрізуванням. Як і в попередньому випадку, процедура починається з захоплення розчину однієї зі сторін і притиснення однієї до іншої. Але відстань тут потрібно відміряти від 1 до 1,5 см. Далі можна прибрати зайвий розчин. Якщо розчину занадто багато, можна зрізати його кельмою. Цей метод займає не так багато часу і підходить для кладки будь-якої споруди.
  • Напівприсик. В першу чергу, викладається розчин між лицьовою і внутрішніми верстами. Після згладжування матеріалу, слід укладати цеглу. Потрібно стежити, щоб всі шви були заповнені розчином, інакше стіна втратить свої теплоізоляційні та гідроізоляційні властивості.