Визначення характеристик цегли

Коли ми прийняли рішення, що будемо використовувати в будівельних роботах керамічну рядову продукцію (несучі, ненесучі і самонесучі стіни), то відразу стикаємося з такими основними технічними характеристиками, як міцність, водопоглинання, морозостійкість, теплопровідність, щільність.

Пропонуємо Вам приділити лише декілька хвилин Вашого часу та коротко ознайомитися зі значеннями даних абревіатур.

МІЦНІСТЬ або МАРКА

Мабуть, це найважливіша технічна характеристика.

МІЦНІСТЬ рядової цегли / каменю керамічного може варіювати від М50 до М150. «М» – марка показника міцності.

«50» – «150» – цифри, що позначають тиск, яке гарантовано витримає цегла на одиницю площі, що дорівнює одному квадратному сантиметру (в кгс / кв. См або МПа) і при цьому не деформуватися.

Наприклад, марка цегли М125 означає, що цегла гарантовано витримає навантаження, рівну 125 кг на один квадратний сантиметр.

Чим вище марка міцності, тим вище його щільність. Чим вище щільність, тим більша питома вага. Відповідно, цегла М-150 буде важче, ніж цегла М-75.

Перевіряють на міцність цеглу в спеціальних лабораторіях, які здатні визначити марку цегли. До речі, у нас на заводі є така лабораторія.

Наша цегла відповідає нормам ДСТУ Б В.2.7-61: 2008 (EN 771- 1: 2003, NEQ).

На жаль, є випадки, що реальна міцність цегли не відповідає його марці. Бракована цегла може мати меншу міцність, ніж вказано в документації.

Спосіб №1

При купівлі цегли постукати по цеглині кулаком. Якщо цегла видає дзвінкий звук, тоді це те, що Вам необхідно! Якщо цегла видає глухий звук – цегла бракована.

Спосіб №2

Заплатіть за одну цеглину і киньте її  на землю з висоти людського зросту. Якщо цегла не розіб’ється або розіб’ється на кілька великих уламків – це якісна цегла. Якщо розкришиться на безліч дрібних шматочків – бракована.

Марка цегли і її практичне застосування:

  • М75 і М100 – огорожі, паркани, індивідуальні будинки.
  • М125 – багатоповерхові будівлі.
  • М150 – фундамент і цокольний поверх в місцях максимального навантаження.

ВОДОПОГЛИНАННЯ

Водопоглинання цегли є однією з найважливіших технічних характеристик. І так, розберемо, чому дана характеристика так важлива.

Водопоглинання – це здатність вбирати і зберігати вологу. Показник водопоглинання показує, скільки вологи, в процентному співвідношенні від обсягу цегли, вбирає виріб.

Коефіцієнт водопоглинання може бути від 6% до 15% (в залежності від того, порожниста або повнотіла цегла).

Наша цегла відповідає нормам ДСТУ Б В.2.7-61: 2008 (EN 771- 1: 2003, NEQ).

Водопоглинання прямо пов’язане з міцністю і здатністю витримувати навантаження.

Чим вище показник водопоглинання, тим буде нижче рівень міцності конструкції і відповідно стійкості до низьких температур.

МОРОЗОСТІЙКІСТЬ

Морозостійкість – показує, скільки циклів, в насиченому водою стані заморожування і відтавання, здатна витримати цегла і при цьому не втратити свою міцність і масу, що не тріскатися, що не кришитися і т.д.

Тобто, іншими словами – не втратити свої технічні характеристики.

Морозостійкість рядової цегли / каменю керамічного може варіювати від F15 до F70. «F» – позначення характеристики морозостійкості.

«15» – «75» – цифри, що позначають кількість циклів заморожування і відтавання.

Наприклад, марка за морозостійкістю цегли F35 означає, що цегла, витримує не менше 35 циклів «заморожування – відтавання» без появи зовнішніх пошкоджень.

Наша цегла відповідає нормам ДСТУ Б В.2.7-61: 2008 (EN 771- 1: 2003, NEQ)

ТЕПЛОПРОВІДНІСТЬ

Ця характеристика показує, як добре цегла проводить тепло через себе. Цей показник дуже важливий при виборі будівельного матеріалу. Позначається коефіцієнтом (КТ) або λ, а теплова енергія вимірюється у Вт. – Вт / м * град.

«Вт» – теплова енергія;

«М» – 1 милиметра;

«Град» – 1 градус.

Читається це так – теплова енергія постійно зменшується, коли проходить відстань в стіні рівну 1 мм з різницею температури в 1 градус. Чим менше енергії загубиться, тим краще. Тому матеріали з меншим коефіцієнтом теплопровідності є більш «теплими».

Наша цегла відповідає нормам ДСТУ Б В.2.7-61: 2008 (EN 771- 1: 2003, NEQ).

ЩІЛЬНІСТЬ

Кожна цеглина має таку характеристику, як середня щільність.

Щільність – фізична величина, яка є, співвідношенням маси речовини або матеріалу m (кг) до займаного ним об’єму Vест (м3), включаючи пустототи і пори: m / Vест.

За середньої щільності матеріалу, можна вважати його теплопровідність і використовуватися в якості однієї з основної технічної характеристики теплопровідності матеріалу, так як це величина обернено пропорційна пористості.

Наша цегла відповідає нормам ДСТУ Б В.2.7-61: 2008 (EN 771- 1: 2003, NEQ)