Виготовлення природного клінкеру
Історія вироблення клінкеру сягає близько трьох століть. За цей час досвід кожного майстра-клінкаря передавався нащадкам, які трансформували клінкер в найякісніший матеріал для оздоблювання стін будинків. І якщо перші цеглини випікалися в печі, неначе свіжі паляниці, замішані голими руками, то сучасні виробництва сьогодення – високотехнологічні підприємства з сучасним комп’ютеризованим обладнанням. Так чому ж клінкерна цегла є кращим рішенням в оздоблюванні сучасного маєтку? Відповідь на це питання мають технологи компанії Євротон, які поділилися з нами декількома секретами заводу по виробленню матеріалу, який довгі роки по праву вважається найліпшим рішенням для фасаду як серед архітекторів, так і серед каменярів.
Секрет 1. Гартування сировини майбутньої цегли
В справі виготовлення гарного клінкеру важливу роль відіграє вибір місцезнаходження родовища сировини. Спеціалісти компаній Евротон свою глину видобувають в найекологічнішому регіоні країни – Прикарпатті та інших регіонах України (Новорайське родовище на Донеччині). Матеріал майбутнього клінкеру з цих місцевостей унікальний. Карпатська глина зберігає у собі всю природну силу трьох стихій – води, землі та повітря. Та щоб помножити цю силу, яка робить клінкерну цеглу міцною та стійкою до атмосферних явищ, глина повинна «дозріти». На відкритих майданчиках виробництва знаходяться спеціальні бурти – місця, де завезена глина відлежується близько трьох місяців. Так вона додатково загартовується, і вже потім готовий виріб не боїться ані дощу, ані морозу.
Секрет 2. Автоматична та природна підготовка компонентів
Далі в природні процеси включаються високі технології та обладнання. Завод працює на сучасних німецьких лініях «Lingl» та кращій автоматиці Siemens. Тож всі процеси виробництва вивірені до стандартів та працюють за добре налаштованою спеціалістами схемою. Спочатку підготовлена глина подається на навантажувачах до спеціальних, так званих, бункерів ящикових живильників. В цих великих металевих ємкостях великі грудки глини для подальшого подрібнення пересуваються по обладнаних транспортерах до валково-ножевої дробарки. Там компоненти майбутнього клінкеру проходять первинну обробку до такого стану, коли вже можна глину змішувати з водою. Наступний крок – це подача до бігунів, під обертованими катками яких маса розтирається з водою та ущільнюється. Так з решіток цієї машини суміш виходить з заданим точним відсотком вологості, яка відповідає стандартам виробництва Євротон. Отримане по’єднання глини та води має професійну назву «шихта». Далі вона потрапляє під колеса ще двох найефективніших валкових дробарок, де перемелюються останні грудочки маси. Готова шихта відправляється на дозрівання до шихто-запасників заводу. Там протягом трьох тижнів завершується процес остаточного природного розпаду глини на дрібні часточки. Від підбору композиції з різних видів глини залежить і колір майбутнього клінкеру.
Секрет 3. Унікальні фактури клінкеру та спеціальні режими просушування
Після витримки суміш подається по транспортерах до сітчастого живильника, в якому відбувається остаточна підготовка шихти до формування майбутнього клінкеру. З ємкості живильника перероблена глина потрапляє спочатку до двохвального змішувача, після нього суміш подається до вакуумного пресу, який формує глиняний брус. Після цього агрегату отримана пластина попадає на лінію автоматичної порізки клінкеру. Саме на цьому етапі відбувається формування неперевершених фактур клінкеру Євротон. Дизайн, форма, приладдя та устаткування для нанесення малюнку – все це виготовлялося за спеціальним замовленням заводу і є єдиним у своєму роді. Сформовані фактурні цеглини завантажуються за допомогою ліфту до сушарних вагонеток та по спеціальній платформі відправляються до сушарки. Про останню слід підкреслити, що вона являє собою сучасне обладнання, автоматизоване та кероване за допомогою комп’ютера. Її внутрішня камера складається з декількох каналів, в кожному з яких спеціалісти компанії Євротон встановлюють відповідну температуру та час перебування сформованого виробу. В середньому партія клінкеру перебуває в печі-сушарці до 4 діб. Кожна цеглинка позбавляється зайвих грамів вологи. Рахунок йде на кожен грам! Після того, як процес в сушарці закінчується, настає наступна стадія приготування –кінцева сушка та випал. Ці процеси відбуваються протягом 3 діб в спеціальній тунельній печі.
Секрет 4. Остаточне замочування
Після випалу клінкерна цегла проходить ще один з найважливіших шляхів виробництва. Це остаточне замочування вже готової продукції. Цю технологію в Україні підтримує компанія Євротон. Саме ця додаткова витримка у воді збільшує якісно-естетичні показники клінкера в рази.
Секрет 5. Пакування
Виготовлену цеглу за євростандартами пакують в тетрапаки. Завдяки цьому та спеціальним ущільненням на клінкері, продукція надійно зберігається від поламок та тріщин при подальших транспортуваннях до торговельних центрів та будівельних майданчиків.
Важливо зазначити, що ні для кого, не секрет, що продукція, яка виготовляється за довершеною до дрібниць технологією на сучасному обладнанні, володіє найвищими показниками якості. Клінкер від Євротон має безліч нагород, його екологічність та безпека підтверджені українськими та європейськими сертифікатами. Тож переваги клінкера над іншими оздоблюваними матеріалами не викликають сумнівів у більшості досвідчених архітекторів та будівельників, які рекомендують цеглу Євротон своїм найвибагливішим клієнтам. Насамперед, головні переваги клінкеру, це:
- екологічність – завдяки лише природним компонентам матеріалу
- комфортність – низька теплопровідність та висока звукоізоляція
- економічність – фасад з клінкеру не потребує ремонту довгі роки
- стильність – елітний та вишуканий вид оселі
- рентабельність – будинок, оздоблюваний клінкером, має більш високу ринкову вартість
Саме ці якості клінкеру роблять його найкращім рішенням для фасаду гарного маєтку. Якщо в 19 столітті великий мислитель Гете казав, що архітектура це безмовна музика, то сьогодні майбутній власник сам вирішує якою музикою будуть звучати стіни його оселі. Треба лише раз почути чудовий дзвін справжнього клінкеру, щоб полюбити ці нотки назавжди.